Zelfvertrouwen uitstralen, hoe doe je dat?

Mensen die zelfvertrouwen uitstralen krijgen automatisch positieve karaktereigenschappen toegedeeld. Voordat je zo iemand daadwerkelijk gesproken hebt, beoordeel je hem al op basis van zijn eerste indruk, zijn uitstraling. Alleen al een lichamelijk zelfbewuste uitstraling wordt door anderen als aangenaam beoordeeld.

Mensen geven ook aan dat ze een zelfbewust overkomende persoon meer vertrouwen. En we voelen ons meer aangetrokken tot mensen die open en hartelijk zijn.

Hoe kun je zelfvertrouwen uitstralen als je niet 100% zelfverzekerd bent?

Gelukkig kun je aan je uitstraling werken. Er zijn verschillende manieren hiervoor en een daarvan is ‘na-doen’.

In de psychologie wordt er veel over ‘modelling’ gesproken. Je neemt een voorbeeld aan iemands gedrag en begint er zelf mee te experimenteren. Bij kinderen en zeker bij pubers is dit gedrag goed te zien: zij imiteren volwassen gedrag, wat soms goed en soms minder goed lukt.

Uiteindelijk maakt je je het nieuwe gedrag eigen: het wordt deel van je eigen persoonlijkheid.

Let op: bij kinderen gaat het om het langzame opbouwen van nieuw gedrag die bij de levensfase past. Bij volwassenen is het lastiger, omdat we eerst met de oude lasten van aangeleerde onzekerheden aan de slag moeten, voordat we ons een nieuw gedrag echt langdurig eigen kunnen maken.

Kun je door het eerst uit te stralen ook echt zelfverzekerd worden?

Ja, dat is mogelijk. Bijvoorbeeld doordat je merkt dat je omgeving positief reageert op jouw houding. Een kleine verandering in lichaamshouding kan zo al een effect hebben op hoe je je voelt.

Als je hierop doorborduurt zul je merken dat je omgeving ook anders op jou reageert. Dit heeft dan weer het effect dat je dit soort gedrag vaker vertoont om die positieve reactie te herhalen. En als je de blik van een ander niet langer ontwijkt, krijg je meer aandacht.

Het is een wederzijdse interactie die uiteindelijk tot het gewenste resultaat kan leiden: je durft meer initiatief te nemen omdat je minder bang wordt voor afwijzing. En uiteindelijk voel je je gelukkiger.

Is het zo eenvoudig?

Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Een laag zelfvertrouwen hangt samen met onderliggende negatieve gedachten over onszelf. Zonder hiermee aan de slag te gaan, blijft een zelfverzekerde uitstraling oppervlakkig.

Zolang jouw interne negatieve overtuigingen niet vervangen zijn, blijf je ook kwetsbaar om in je oude patroon terug te vallen.

Dat gezegd hebbende, kunnen een paar praktische oefeningen helpen om zelfverzekerder over te komen.

Hoe ga je te werk om zelfvertrouwen uit te stralen?

Het is belangrijk niet direct alles aan je gedrag te willen veranderen. Het is beter om stapsgewijs aan je uitstraling te werken.

Om te veranderen moet je eerst goed reflecteren. Dat betekent zowel letterlijk als figuurlijk in de spiegel kijken. Waar zijn je handen als je iemand ontmoet? Voor je borst gekruist? Zo diep mogelijk in je broekzakken verstopt? Het zal al een enorme stap zijn om hierin een verandering aan te brengen.

Sta je rechtop voor de ander of maak je je liever klein? Ook het vermijden van oogcontact is een manier om jezelf minder belangrijk te maken. Hoe makkelijk kun je naar jezelf in de spiegel kijken met een vriendelijke glimlach?

Probeer dit eens in contact met anderen, je zult snel een verandering waarnemen.

Van non-verbaal naar verbaal

Er zijn talloze voorbeelden om je non-verbale gedrag aan te passen voor een meer zelfverzekerde uitstraling. Als je hiermee meer vertrouwd bent – door veel te oefenen – kun je het uitbreiden naar de verbale communicatie.

Vaak ligt hier een hogere drempel omdat je met meer weerstand uit je omgeving te maken krijgt. Als de ander altijd een ‘ja’ van jou gewend is, kun je weerstand verwachten als je plotseling ook weleens ‘nee’ antwoordt. De nieuwe uitdaging wordt dan om met deze reactie om te gaan.

Met mijn training ga je stap-voor-stap op weg om non-verbaal en verbaal meer zelfvertrouwen uit te stralen. In mijn workshops gaan we op die manier te werk, waarbij we vooral werken aan het innerlijke zelfbeeld, ons aangeleerde referentiekader.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.


Keer terug van Zelfvertrouwen uitstralen naar Zeker jezelf


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten