Je zelfvertrouwen kwijt, hoe win je het terug?

Hoe zekerder je van jezelf bent, hoe moeilijker het is om dat zelfvertrouwen kwijt te raken. En toch gebeurt het vaak dat het zelfvertrouwen van mensen, in een bepaalde situatie of fase in hun leven, ernstig op de proef wordt gesteld.

Alles wat onze veiligheid bedreigt, heeft invloed op ons zelfvertrouwen. Als een geliefde ons verlaat bijvoorbeeld, doet dit afbraak aan ons zelfvertrouwen, vooral wanneer hij of zij voor iemand anders kiest.

Hoe komt het dat we zo gevoelig reageren op een dergelijke situatie?

Verbinding en veiligheid

Dit heeft met ons diepe verlangen naar verbinding te maken. Hierdoor voelen we ons veilig. Deze verbinding was in de oertijd van groot belang om te kunnen overleven en speelt nog steeds een grote rol bij alles wat ons beweegt.

Als een zekerheid in ons leven wegvalt, voelen we ons bedreigd in onze identiteit. Als de partner ons verlaat, maar ook ziekte, financiële crisis of het verhuizen naar een ander omgeving – we verliezen op dat moment een stuk zekerheid en dat maakt dat we ons onveilig voelen.

Afhankelijk van hoe ons vertrouwen in onze eigen capaciteiten is, herstellen we hiervan – snel of langzaam, maar soms helemaal niet.

Sterker terugkomen

Hoewel dergelijke situaties altijd een uitdaging zijn en nooit leuk, kan een crisis ook in ons voordeel werken. Mensen kunnen sterker en zelfverzekerder uit zo’n fase in hun leven komen.

Vaak hoor je mensen zeggen dat zij achteraf zelfs "dankbaar" zijn voor de crisis in hun leven, omdat zij hierdoor geleerd hebben anders naar zichzelf te kijken. Ze spreken over een leerproces, dat hen verder heeft gebracht.

En het is waar: we leren het meest effectief als ons veiligheidsnet is weggehaald!

Echt zelfvertrouwen

Wanneer je je zelfvertrouwen bent kwijtgeraakt, is het belangrijk te onderzoeken waarom dat vertrouwen zo opgeschud is. Was je daadwerkelijk zo zelfverzekerd of was je zogenaamde zelfvertrouwen afhankelijk van je partner, je financiële status, je uiterlijk?

Als je sterker uit een crisis wilt komen, is het belangrijk om je af te vragen: "Waaraan heb ik in het verleden mijn bestaansrecht ontleend?"

Vervolgens ga je aan het werk om jezelf ook zonder dat vangnet te leren waarderen. Om zeker te raken van jezelf – dat is immers wat zelfvertrouwen betekent.

In mijn trainingen leer ik je om zo tot echt zelfvertrouwen te komen.


Keer terug van Zelfvertrouwen kwijt naar Zeker jezelf


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten