Wat is zelfvertrouwen en hoe kom ik eraan?

Bij heel veel mensen werkt een gebrek aan zelfvertrouwen belemmerend in hun leven. Om dat te verhelpen is het eerst van belang om te beseffen wat zelfvertrouwen eigenlijk is.

Op de eerste plaats: ons zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door onze opvoeding. Hoewel we met een bepaalde aanleg geboren zijn, bepaalt onze omgeving de ontwikkeling ervan.

Sociale onzekerheid, een laag zelfvertrouwen en verlegenheid zijn dus géén persoonlijkheidskenmerken die onveranderbaar zijn. Sterker nog, er zijn mensen die in een bepaalde discipline van hun leven vol zelfvertrouwen zijn, maar op een ander gebied helemaal niet. Denk aan de geniale wetenschapper, die op sociaal vlak weinig durft.

Nu we dat weten, zijn er drie punten waar aan gewerkt kan worden. Want zelfvertrouwen wordt bepaald door:

  • Een positief zelfbeeld
  • Een realistische inschatting van wat je kan
  • Het ontbreken van angst

Een positief zelfbeeld

Zelfcompassie

Het kunnen aanvaarden, of beter nog: “houden van jezelf”, vormt de basis voor onze levensvreugde.  Alleen wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, kun je de verschillende uitdagingen in het leven goed aan.

Allereerst dien je te beseffen dat niemand hetzelfde is. Het heeft dus weinig zin om je te spiegelen aan anderen. Het herkennen en aanvaarden van je uniekheid is essentieel.

Een positief zelfbeeld kenmerkt zich ook door het hebben van zelfcompassie. Wanneer er iets mis gaat, veroordeel je jezelf niet. In plaats daarvan ben je vriendelijk en begripvol naar jezelf. Je erkent dat je fouten kan en mag maken.

Een realistische inschatting

Mensen met zelfvertrouwen verwachten geen wonderen en verwarren zelfvertrouwen ook niet met arrogantie. In tegendeel: zij hebben een positieve en realistische houding tegenover zichzelf en hun omstandigheden.

Het vertrouwen in de eigen vaardigheden geeft een gevoel van grip op het leven en controle over de eigen wensen, doelen en verwachtingen.

Omdat zelfverzekerde mensen zich niet afhankelijk maken van het oordeel van anderen, zijn zij bereid om risico’s te nemen. Zij accepteren zichzelf, onafhankelijk van wat anderen van hun denken.

Het ontbreken van angst

Een gebrek aan zelfvertrouwen gaat veelal gepaard met een bepaalde vorm van angst:

Angst om fouten te maken. Angst voor kritiek. Angst om risico’s te nemen. Angst om af te gaan.

Deze angst werkt verlammend. Zij remt ons. We kunnen ons potentieel niet volledig ontwikkelen. Het is dus zaak om van die angst af te komen.

Dat betekent niet dat er geen spanning mag zijn. Spanning houdt ons alert en zorgt voor betere prestaties. Maar alleen als je het aandurft om ook fouten te maken, kun je belangrijke beslissingen in je leven wél aan.

Gewoon doen?

Dat klinkt misschien allemaal heel mooi. Maar hoe komen we zover? Daarvoor ben je op de juiste plek.

Samen gaan we aan de slag om aan je zelfvertrouwen te werken. Heb jij een concreet doel, zoals je relaties met anderen, je werksituatie, je gezondheid enz. te verbeteren? Of wil je in het algemeen meer in jouw kracht komen?

Met verschillende methodieken werken we stap voor stap naar die doelen toe.
Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.


Keer terug van Wat is zelfvertrouwen naar Zeker jezelf


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten