Een oefening in zelfvertrouwen:
de kracht van visualisatie

Het opbouwen van zelfvertrouwen vindt plaats door het doen van oefeningen. Hoewel er niet een enkele, optimale oefening voor zelfvertrouwen bestaat, kan een voorbeeld je wel op weg helpen.

Bij deze oefening gebruiken we de kracht van visualisatie.

De mens beschikt over een enorme interne kracht, namelijk die van onze gedachten. Vaak lijkt het alsof onze gedachten meer controle over ons hebben, dan dat wij onze gedachten kunnen sturen.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door onze gedachten bewust te leren sturen kunnen we in alle aspecten van ons leven naar de gewenste verandering toe werken.

Experiment: de kracht van de verbeelding

Denk eens aan je favoriete snack, iets wat je ontzettend graag eet. Dat kan een stuk fruit zijn, een bakje friet of gewoon een boterham met pindakaas.

Stel je voor dat je deze snack nu voor je hebt, in je handen houdt en hoe dat aanvoelt: de zachte schil van een perzik, de warmte van dat frietbakje, de knapperigheid van het brood tussen je vingers.

Houd het in gedachten dichter bij je neus en ruik er eens goed aan. Gebruik al je zintuigen om deze lekkere snack je zo realistisch mogelijk voor je geest te halen. Wat voel je? Hoe reageert je maag, je mond hierop?

Ook al houd je in het echt geen stuk fruit, friet of boterham in je handen – je lichaam begint op de voorstelling ervan alleen al te reageren: je mond bereidt zich voor op iets lekkers door speeksel aan te maken, je moet opeens slikken en je krijgt een hongerig gevoel in je buik.

Ons lichaam reageert omdat ons brein geen verschil kan maken tussen een echte gebeurtenis en een gebeurtenis die zich alleen in onze geest afspeelt.

Ons brein reageert alsof alles echt is. Het maakt geen onderscheid tussen een echte zak friet voor je neus of een mentale voorstelling (visualisatie) ervan. In beide gevallen reageert het brein door signalen te zenden aan het lichaam om fysiologische processen in gang te zetten. De reclame, in het bijzonder die van de voedselindustrie, gebruikt deze kennis zeer effectief!

Verbeelding is een krachtige manier om verandering in ons gedrag tot stand te brengen. Je kunt je namelijk ieder nieuw gedrag voorstellen. En daarmee geef je je brein de opdracht om nieuwe kaartjes voor je referentiekader aan te maken.

Meestal is er meer nodig dan deze oefening

Hoewel deze oefening zeker kan helpen, is er vaak meer nodig om echt effect te hebben. Voor een blijvende verandering in je leven moeten verschillende niveaus van ons bewustzijn aangesproken worden:

  • het niveau van ons denken: hoe wij tot conclusies komen;
  • het niveau van het voelen: hoe wij onze emoties herkennen;
  • het lichamelijk niveau van houding, ademen, spanning en stem;
  • het gedragsniveau van sociale contacten of isolatie;
  • het spirituele niveau van de vraag naar zin en betekenis in ons leven.

Op ieder niveau manifesteren zich onze onzekerheden.

Mijn trainingen richten zich op al deze niveaus. Binnen een training leer je stuk voor stuk de bouwstenen voor verandering op de juiste plek te leggen.

Dit werkt het best in een veilige, rustige omgeving, zodat je de nieuw verworven vaardigheden geleidelijk op kunt bouwen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Als we aan een training beginnen, kijken we niet alleen vooruit naar nieuwe denk- en gedragstijlen. Verandering roept immers ook dingen uit het verleden op, die soms tot pijnlijke herinneringen leiden.

In mijn trainingen is ruimte voor deze emoties, ze horen erbij en we kijken samen naar manieren waarop je ermee om kunt gaan.

Oefeningen zoals visualisatie werken krachtig en moeten daarom op de juiste manier begeleid worden. Autosuggestie kan namelijk ook averechts werken als je hierop onvoldoende voorbereid bent. Daarom doen we de training samen.

Lees hier meer over de trainingen.


Keer terug van Oefening zelfvertrouwen naar Zeker jezelf


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten