Ik heb geen zelfvertrouwen, hoe komt dat?

Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen? En wil je meer weten van de oorzaken hiervan? Dan ben je op de juiste plek.

De basis voor ons zelfvertrouwen wordt al vroeg in de kindertijd gelegd. Het herinneren van kwetsbare momenten uit het verleden kan voor ons als volwassenen nog steeds pijnlijk zijn.

Hierin ligt vaak een drempel om met dit soort werk aan de slag te gaan: we laten het verleden liever rusten en hopen op een betere toekomst.

Wat als je in plaats van wachten op verandering zelf de controle in handen neemt?

De regie in eigen hand nemen

Hiervoor beperken we ons tot de hoofdthema’s die in onze jeugd en kinderjaren een rol hebben gespeeld.

Zonder dat we een tijdrovende en diepe psychoanalyse moeten doorlopen ontdekken we aangeleerde patronen die ons in ons levensgeluk belemmeren. Vervolgens creëren we manieren om zelf weer de regie over ons leven op te pakken.

Is het aangeboren?

Als je geen zelfvertrouwen hebt, ben je geneigd te denken dat dat in de genen zit. Vooral als ook je ouders en familie niet erg zelfverzekerd waren.

Er is inderdaad wel sprake van een zekere aanleg. De angst om buiten de sociale groep te vallen is inherent bij iedereen. Deze angsten waren in de ontwikkeling van de mensheid belangrijk om te overleven.

Toch is het meer de omgeving die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid.

Het goede nieuws is dus dat sociale onzekerheid, een laag zelfvertrouwen en verlegenheid géén onomkeerbare persoonlijkheidskenmerken zijn!

Ligt het aan de opvoeding?

Het ligt dus aan de omgeving hoe onze aanleg voor angsten zich ontwikkelt. En dat geldt ook voor ons zelfbeeld.

Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat mensen zonder zelfvertrouwen een slechte jeugd hebben gehad. Een liefdevolle, maar te beschermde opvoeding kan ook een rol hebben gespeeld.

Andere, vaak voorkomende oorzaken zijn:

  • Een gebrek aan grenzen stellen.
  • Te lage of juist te hoge verwachtingen.
  • Te veel kritiek en ontmoedigingen.

Vaak is het een ongelukkige combinatie hiervan die heeft geleid tot een te laag zelfbeeld.

Of door gebeurtenissen in mijn leven?

In iedere levensfase hebben we te maken met uitdagingen die soms in succes,  teleurstellingen of mislukkingen eindigen. Al vroeg wordt ons geleerd hoe we hiermee omgaan.

Ook hier komen we uit bij welke overtuigingen ons door onze ouders of andere belangrijke personen zijn meegegeven.

Daarnaast kunnen omgevingsfactoren een rol spelen: het sociale netwerk, pestgedrag, verhuizingen, ziekte op vroege leeftijd. Dit zijn gebeurtenissen die een groot effect kunnen hebben op de ontwikkeling van ons zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Heel concrete, soms eenmalige gebeurtenissen kunnen ook een sterke invloed hebben. Denk hierbij aan traumatische ervaringen zoals misbruik, een zwaar ongeluk en alles, wat een inbreuk doet op ons gevoel van veiligheid.

Hoe kan ik het omkeren?

Als je geen zelfvertrouwen hebt, wil dat dus niet zeggen dat je het niet kunt ontwikkelen. Omdat een negatief zelfbeeld je indirect is aangeleerd, kun je het ook afleren. Of nog beter: je kunt jezelf een positief zelfbeeld aanleren.

Dat zal niet helemaal gemakkelijk zijn. Ten eerste moeten we aan de slag met iets waarmee we al vele jaren leven. Ten tweede werken we aan een blijvend, durend resultaat.

Daarom is het zaak hier stapje voor stapje aan te werken. Waarbij het belangrijk is dat iedere stap concreet gemaakt wordt.

Lees daar meer over op de pagina over zelfvertrouwen opbouwen.


Keer terug van Geen zelfvertrouwen naar Zeker jezelf


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten