Louise Hay: "You can heal your life"

Louise Hay is vooral bekend geworden door haar boek "Je kunt je leven helen". Ze staat wereldwijd bekend als een van de grondleggers van de zelfhulpbeweging. De Hay filosofie draait helemaal om persoonlijke ontwikkeling met positief denken als de basis voor een stabiel zelfvertrouwen.

Negatieve gedachten als oorzaak van ziektes

In haar eerste boek, dat in 1976 verscheen, maakte Louise Hay een link tussen lichamelijke klachten en negatieve gedachtepatronen. Het denken zou ons lichaam dusdanig kunnen beïnvloeden, dat het alle vormen van ziektes als gevolg zou kunnen hebben. Een gedurfde uitspraak die nog steeds tot discussie omtrent de Hay filosofie leidt.

De helende kracht van positieve gedachten

Ondanks deze controverse opvatting is Louise Hay een internatiele bekendheid geworden, juist op het gebied van het positieve denken.

Voor vele mensen is het idee dat onze gedachten ons leven beïnvloeden confronterend, en toch liegt hierheen een enorme kracht: wij kunnen ons denken positief veranderen. Door middel van verschillende oefeningen speuren wij ons negatieve, schadelijke gedachten op. Wij vervangen deze door positieve, gezonde en inspirerende affirmaties. Zo geven wij ons leven een nieuwe, gewenste wending. 

Open dag

Zelfcompassie: Houden van jezelf als basis van je zelfvertrouwen

Aan de basis van al ons denken en handelen staat volgens Louise Hay maar een belangrijke vraag: "Hou je van jezelf? Aanvaard je jezelf zoals je bent?"

Pas als je echt van jezelf houdt, jezelf accepteert ongeacht wat anderen over je denken, kan je volledig in je eigen kracht staan: vol stevig, blijvend zelfvertrouwen.

Enkele power-thoughts van Louise Hay

  • Onze gedachten zijn creatief: Elke gedachte creëert onze toekomst.
  • Iedereen heeft te maken met schadelijke denkpatronen als wrok koesteren, kritiek hebben, schuldgevoelens, jezelf haten.
  • Dit zijn maar gedachten, wij kunnen onze gedachten veranderen.
  • We dienen het verleden los te laten en iedereen - ook onszelf - te vergeven.
  • Als je jezelf nu goedkeurt en accepteert, verander je in positieve zin.
  • Het ogenblik van nu is altijd in het huidige moment.
Open dag bij Het Westlicht in Goes

Mijn "toevallige" ontmoeting met Louise Hay

In ben door "pure toeval" met de Louise Hay filosofie in aanraking gekomen. In 1995 ben ik voor mijn werk naar een vreemde stad verhuisd: het mooie kustplaatsje Scarborough. In de lokale krant las ik toen over een workshop met de interessante titel "You can heal your life". Ik gaf mijn meteen op, hopende dat ik op die manier een paar eerste contacten kon maken. 

Over de inhoud wist ik niet veel maar de gespreksonderwerpen en oefeningen bevielen mijn goed. Het was tijdens een ontspanningsoefening dat ik mijn tumor ontdekte: de opdracht was om onze hand op een plek van ons lichaam te leggen, waar wij spanning voelden. Mijn hand ging automatisch richting mijn keel. En inderdaad: daar voelde ik voor het eerst een duidelijke knobbel. 

Had ik zoveel negative emoties opgekropt? 

Volgens de Hay idee hadden zich mijn negatieve gedachten op celniveau als kanker manifesteert! Of dit echt van toepassing was interesseerde mij niet echt. Ik was dankbaar dat ik - op indirecte wijze - door Louise Hay tot de ontdekking van mijn ziekte gekomen was. Want, zo stelde de chirurg later naar een succesvolle operatie: deze kwaadaardige tumor moest al lang onopgemerkt in mijn keel hebben gezeten.

Van deelnemer naar trainer

Vervolgens volgde ik nog verschillende "Heal your life" workshops tot ik zelf een opleiding als Heal your life-trainer ging volgen. Niet omdat ik overtuigd was dat wij zelf onze gezondheid of ziektes bepalen. Maar omdat de positieve, tranformatieve proces van deze workshops mij aanspreekt. Als je maar bereid bent om je open te stellen voor het meest belangrijke: jezelf aanvaarden zoals je bent, van jezelf willen houden.

Louise Hay - psychologie - mentale kracht

Mijn workshops vul ik inmiddels aan door kennis vanuit mijn studie "Toegepaste Psychologie", diverse trainingen, waaronder een opleiding "mentale kracht" en jaren van werkervaring in het volwassenen onderwijs. Vanuit deze verschillende invalshoeken blijft de onderliggende boodschap hetzelfde: leer jezelf aanvaarden, maak jezelf los van beperkende overtuigingen uit het verleden, creëer jou eigen toekomst door het veranderen van jou denken.


Click for English

Wordt het niet zweverig?

"Vooraf had ik de vrees dat je workshop wat zweverig zou worden, maar dat is absoluut niet waar."

Lees wat anderen zeggen over mijn diensten